No cure no pay bij letselschade
No cure no pay wil zeggen dat u alleen betaalt voor de geleverde juridische bijstand als het uiteindelijk tot een vergoeding komt. No cure no pay is in de advocatuur jarenlang verboden geweest. Toch is de Orde van Advocaten bereid geweest om een no cure no pay-regeling uit te proberen. Na een jarenlange strijd om dit ingevoerd te krijgen ter bescherming tegen de malafide letselschadebureaus, heeft de Orde van Advocaten besloten een proef te gaan doen met no cure no pay voor vijf jaar.
Dit experiment is bedoeld om de drempel om naar letselschade advocaten toe te stappen te verlagen. Vooral voor diegenen die niet voor (gedeeltelijk) gratis bijstand in aanmerking komen, maar voor wie rechtsbijstand door een advocaat toch een te hoge financiële drempel zou betekenen. Deze cliënten hebben zo een eerlijke kans om hun recht te halen wanneer zij slachtoffer zijn van letselschade.
De toegang tot rechtsbijstand
De overheid wil met de nieuwe no cure no pay regeling inzicht krijgen in het gebruik van afspraken tussen advocaten en cliënten op basis van resultaatgerelateerde beloning en het effect daarvan op de toegang tot rechtsbijstand. Het experiment startte in 2014 en heeft een looptijd van vijf jaar. Aan het einde van die looptijd zal worden beoordeeld of deze regeling mogelijk blijft. Het experiment is beperkt tot zaken bij letselschade en overlijdensschade.
Heeft u een letselschade advocaat nodig in de regio Rotterdam? Dan komt u wellicht in aanmerking voor een no cure nog pay-regeling. Hierover kunt u voorafgaand aan uw letselschadezaak afsprak maken met de letselschadespecialist.